Lindas historia börjar när hon 1980 föds in i en familj med mamma, pappa och en storasyster som var 7 år gammal. Hon var precis som alla andra bebisar och inga misstankar fanns om att något inte stod rätt till och hon utvecklades tillsynes normalt upp till 1,5 års ålder. Då hände det något som gjorde att Lindas utveckling stannade upp, hon tappade förmågor och backade sedan tillbaka i utvecklingen. Vi förstod då att det var något som inte var rätt och när Linda var tre år träffade vi Christoffer Gillberg som tveksamt satte diagnosen autism efter att vi träffats under två års tid. Linda började sedan veckopendla till CG:s behandlingshem i Alingsås, när hon var mellan sex och tio år gammal. Under den tiden ändrades diagnosen från autism till Retts syndrom och Linda började på Hedagårdens skola där hon gick hela skolgången tillsammans med tre andra elever.

Frågor om hur framtiden skulle se ut väcktes såklart, kanske mer än hos andra föräldrar, och vi pratade tidigt om att Linda måste flytta hemifrån precis som alla andra barn när hon blir runt 20-25 år, och att vi då måste vi hitta ett BRA boende. Vi ville absolut att Linda skulle bo i egen lägenhet med personlig assistans, allt för att hon skulle kunna leva, utvecklas och göra saker som andra i hennes ålder gör. Vi hade också bestämt oss för att inte ta assistans från kommunen utan att vi ville ha ett privat assistansbolag. Vi behövde inte leta länge innan vi bestämde oss för 7H assistans. De verkade ha alla de kvaliteter som vi sökte och vi tyckte att det var bra med ett icke vinstdrivande bolag, där alla resurser går tillbaka till brukarna.

Vad som också kändes bra var att 7H assistans gav oss anhöriga och brukare medbestämmande och vi har fått möjlighet att vara delaktiga i exempelvis anställningsintervjuer och bestämma vilka assistenter som jobbar hos Linda. Lindas assistenter känner henne väl och de trivs med varandra vilket ger en trygghet för både Linda och oss föräldrar. Efter ett antal år med assistans, hyrde 7H assistans ett hus på Hedagårdens område som renoverades och skulle bli till sju lägenheter – alla för brukare på 7H assistans. Vi satte upp Linda på en lägenhet och när det var färdigrenoverat flyttade hon in där.

Nu 16 år senare, ser vi tillbaka på tiden som gått och vi har verkligen inte ångrat vårt val av assistansbolag. Linda flyttade hemifrån precis som vi för så många år sedan önskade och har, tack vare assistansen från 7H assistans, en aktiv och värdefull vardag där hon kan genomföra både nödvändiga och roliga aktiviteter, precis som vilken 38-åring som helst. Tack vare att lägenheterna i huset är inom 7H har hon fått både kompisar och aktiviteter, men framförallt en stor trygghet. Linda och vi föräldrar har helt enkelt fått mer än bara assistans och det känns så skönt att hon nu har fått det så bra som det bara går.