Kunskapsbank
För dig som vill lära dig mer
Lagar och förordningar som styr din verksamhet
Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade
Daglig verksamhet, LSS
Här finns information och stöd till dig som arbetar med daglig verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU, LVM och LSS (SOSFS 2014:5)
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9)
Försäkringskassan
Myndigheten för delaktighet
ALS
Förvärvad hjärnskada
MS - Multipel Skleros
Hjärnfonden
Alternativ och Kompletterande Kommunikation, AKK
Att kommunicera och göra sig förstådd är viktigt för alla människor. En del personer behöver stöd av omgivningen för att kunna uttrycka sig.
Inspireras av att komma igång med kommunikationsstöd
Tobidynavox
Tekniken hjälper många med exempelvis ALS att kommunicera effektivt och leva mer bekvämt och självständigt.
Tecken som stöd – TAKK
Tecken som stöd används för att förtydliga det man säger.
Länk till Stockholms universitets teckenspråkslexikon
BLISS
Bliss är ett symbolspråk som består av över 4000 grafiska symboler. Varje symbol eller blissord består i sin tur nu av en eller flera blisstecken som kan kombineras på olika sätt för att skapa nya symboler.
Bildstöd
Bilder kan vara ett stöd i kommunikationen, i schemat, förtydliga rutiner och informationen för vissa personer med funktionsnedsättning.
DART kommunikations- och dataresurscenter har tagit fram ett kostnadsfritt bildstöd.
Widgitonline
Widgit Online är ett bildprogram där du kan i webbläsaren på en dator skapa och dela symboldokument, bildkort, rutnät, scheman, arbetsblad och mycket mer.
Kunskapsguiden.se
Basutbildning
Basutbildning del 1
En övergripande genomgång av LSS-lagen, Socialstyrelsens mål och riktlinjer och vad det innebär i assistentens arbete med brukaren.
Basutbildning del 2
Assistenten utbildas i förhållningssätt, bemötande och att möjliggöra för brukarens delaktighet, inflytande och jämlikhet i samhället.
Basutbildning del 3
Dokumentation enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd.
Tydliggörande pedagogik
Ett schema kan visa vad man ska göra, när man ska göra det och vad som händer sen.
Med dessa frågor besvarade blir vi bättre förberedda och får större kontroll vilket ger en ökad trygghet. Det är viktigt att schemat är anpassat efter personen som ska använda det.
I den här filmen visar Center för kommunikativt och kognitivt stöd några exempel på olika typer av scheman samt vad man kan tänka på när man arbetar med schema.
Autismspektrumtillstånd
Autism- och asperbergerförbundet
Autism- och Asperberförbundet har bra information om diagnoserna.
Gå deras webbkurs om autism. Både för dig som är ny på jobbet eller för dig med mer erfarenhet och vill repetera dina kunskaper.
https://www.autism.se/webbkurs
Infoteket
En videoföreläsning om autism där du även får möta personer som berättar om egna erfarenheter av autism. Du kan välja att se filmen med svensk textning. Filmen är framtagen av Infoteket, Region Uppsala under hösten 2018/våren 2019. Föreläsare/berättare är psykolog George Rein. Foto, redigering och musik: Skaparkraft film- och musikproduktion.
Kognition
”Prova på” hur det kan vara att leva med en funktionsnedsättning med hjälp av MFD:s funktionssimulator.
Appar
Appstöd
Här kan du själv hitta appar som ger bra stöd vid kognitiva och kommunikativa svårigheter.
Kognitiva svårigheter är bland annat svårigheter att minnas, orientera sig, uppfatta att tiden går, fokusera, planera, organisera och utföra vardagliga aktiviteter. Kommunikativa svårigheter är bland annat svårigheter att tala och förstå språk.
Kläder efter väder
Appen ”Kläder efter väder” hjälper dig välja rätt kläder vid olika väder. Vi visar hur du enkelt lägger in egna bilder i appen.
Kläder efter väder – Appstore
Kläder efter väder – Google Play
Fotokalender
Dagbok med månadsvy. I varje ruta går att lägga in bild, film, text och ljud. Tryck på aktuell dag för att se innehållet. Dagarna har olika färger. Fotokalendern kan användas som dagbok, som stöd för att återberätta eller att förbereda vad som skall hända. Endast iPad.
Svenskt teckenspråkslexikon
DataPrata
Vi vill att du ska kunna hålla kontakten med den du vill
Att kontakta någon med videosamtal behöver inte vara krångligt. Den här tjänsten är för alla, men framförallt för dig som känner dig lite osäker på digitala tjänster.
Därför vill vi hjälpa dig att bli mer självständig digitalt. Vi har samlat enkla instruktioner så att du kan kontakta vem du vill via videosamtal.
Pedagogiska spel, pussel mm
Papunet
Aktiviteter
Träffpunkt Simonsland
FUB i Borås
Parasportcenter/Sjuhäradshallen
Följ dem på Facebook för att se deras aktiviteter
Händer i Borås